23 листопада 2021, 18:00, Україна

Експерти проаналізували стан озимих культур та агрометеорологічні умови в Україні

Про це інформує прес-служба Української зернової Асоціації.

За другу декаду листопада 2021 р. мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур та багаторічних трав (3 см) у східних, центральних, північно-східних регіонах, Тернопільській, Сумській та Запорізькій областях знижувалася до 1-6 °С, місцями у Сумській та Донецькій областях до -7-9 °С. На решті території температури були плюсовими.

За розрахунками агрометеорологів у кінці другої декади листопада зашкодити посівам могли б температури ґрунту на глибині 3 см нижче: для озимого жита -17-18 °С; озимої пшениці у фазі 3-го листка та кущіння -14-18 °С; озимого ячменю та ріпаку -12-14 °С.

Читати по темі: Українські аграрії отримали доступ до найбільших метеостанцій світу

Упродовж декади в усіх областях, де середні декадні температури були нижчими 5 °С, було відмічено припинення активних ростових процесів. На решті площ (в основному південні та західні області), в залежності від строків сівби, озимі культури повільно вегетували і перебували у фазах утворення вузлових коренів, 3-го листка та кущіння, на пізніх посівах — утворення сходів.

Стан рослин переважно добрий та задовільний. На окремих площах центральних та східних областей через посуху відмічалася зрідженість посівів озимого ячменю. За визначенням агрометеорологів густота посівів сформувалася у межах 260-590 рослин на 1 м², загальна кількість стебел на 1 м² становила від 430 до 1130, кущистість — 1,5-2,5 стебел на одній рослині. Висота рослин на фазу кущіння становила від 9 до 20 см.

В озимого ріпаку тривало утворення листової розетки, за винятком південних областей відмічалося припинення вегетації. Стан рослин добрий.

Багаторічні трави: у люцерни та конюшини відмічалося припинення активної вегетації, місцями — перше стравлювання. Стан багаторічних трав добрий та задовільний.