22 листопада 2021, 12:30, Добрива

Названо вартість органічних добрив та особливості їх застосування

Про це йдеться у матеріалі «Компост як альтернатива мінеральним добривам: кейс від «Урожаю» Групи МХП».

У виробничому процесі господарства «НВФ «Урожай» Групи МХП широкого поширення набула технологія застосування компосту на основі курячого посліду. Перевагою органічних добрив є наявність макро- і мікроелементів, корисних для рослин фізіологічно активних речовин, мікроорганізмів тощо. Внесення компосту дає можливість зберегти баланс органічної речовини та елементів живлення, сприяє кращому перебігу біологічних процесів у ґрунті, поліпшуючи його фізико-хімічні властивості, що позитивно відображається на урожайності сільгоспкультур.

«Застосовувати компост, як основне добриво, на нашому підприємстві почали з 2016 року. Таке рішення було зумовлене викликом часу, необхідністю бути водночас екологічно безпечними та економічно ефективними. Проаналізувавши дані урожайності кукурудзи, на полях, де вносили органіку, ми встановили, що середній її показник за останні 5 років становив 9,73 т/га в заліковій вазі, тоді як врожайність за застосування інших видів добрив була 9,15 т/га. Це на 0,58 т/га менше порівняно до результату із використанням компосту як основного удобрення», — зазначає Юрій Галасун, агрохімік ТОВ «НВФ «Урожай».

Читати по темі: Ціни на добрива в Україні знизяться не раніше квітня 2022 р.

Вартість виготовлення компосту залежно від компонентів та умов може досягати до 400 грн/т. За зазначеної вище норми внесення витрати на 1 га на основне удобрення становитимуть 2 тис. грн. Якщо порівняти з витратами на застосування мінерального добрива, то для забезпечення внесення на 1 га еквівалентної кількості фосфору та калію, необхідно витратити в межах 7-9 тис. грн. Різниця очевидна.

Норма внесення компосту становить 5 т/га під основний обробіток.

«Процес компостування має важливе значення у вирішенні екологічних проблем, зокрема щодо зменшення вуглецевих викидів в атмосферу, що підтверджує його потенціал у процесі декарбонізації виробництва», — каже фахівець.

Детальніше про особливості використання компосту на господарстві читайте у матеріалі на SuperAgronom.com.