18 листопада 2021, 17:20, Україна

Урожайність пшениці в Україні за останні 15 років збільшилась вдвічі

Про це розповів Ярослав Гадзало, президент НААН України.

На 80 тис. ділянках у Київській області селекціонери Миронівського інституту пшениці ім. Василя Ремесла НААН вирощують 135 різних сортів озимих.

«Пшениця — стратегічний продовольчий товар, — наголошує пан Гадзало. — Тому селекціонери продовжують виводити нові сорти, завдяки цьому за останні 15 років урожайність пшениці вдалося збільшити вдвічі».

Вчені продовжують працювати над новими сортами, які будуть більш стійкими до температур, шкідників чи хвороб. Водночас, поки що людей на Землі більшає швидше, ніж зростає врожайність на полях.

Читати по темі: Названо ТОП-10 сортів озимої пшениці, найбільш поширених в Україні

«Прогнозується, що до 2050 року на Землі проживатиме 10 млрд людей. А темпи селекційного приросту десь у половину менші, ніж потрібно, аби задовільнити потреби у продовольстві», — говорить Володимир Гудзенко, заступник директора Миронівського Інституту пшениці.

Він зазначає, що глобальна продовольча криза Україні наразі не загрожує. Кліматичні умови і родючі ґрунти дають можливість вирощувати та експортувати по всьому світу не тільки зернові, а й овочі, картоплю, фрукти, ягоди тощо.