21 червня 2017, 16:30, Насіння

Чи зможе Україна стати світовим лідером з експорту сортового насіння?

Інститут фізіології рослин і генетики НАН України уже не перший рік проводить подібний захід, на якому обговорюються найгостріші питання аграрного сектору України, повідомляє інтернет-портал day.kyiv.ua

Отож, чи зможе Україна увійти в клуб світових лідерів не тільки як експортер зерна, але і як експортер сортового насіння?

«Щоб наші сорти були визнані у Франції, Німеччині та інших країнах, потрібно мати оборотні кошти, мати валюту, адже процедура проведення наших сортів до реєстру іноземних держав дуже витратна. Чи можемо ми, скажімо, створювати сорти пшениці для Куби? Так можемо. Але для цього потрібно мати науково-технологічні полігони, щоб «прицільно стріляти», тобто вивчити особливості клімату і земельного фонду та інші деталі. А у нас фінансування таке, що ми ледве зводимо кінці з кінцями навіть в межах України. Більш того, рейдери всупереч чинному законодавству забрали значну частину нашої землі. Це обмежило наші можливості з проведення досліджень по селекції, вирощування насіння нових сортів для потреб держави. Тоді ми попросили допомоги у держави. І постановою Кабміну нам були виділені додатково дві тисячі гектарів. Але вже через кілька місяців, у квітні цього року це рішення чомусь скасовано. Держава не вважає за необхідне, щоб ми здійснювали маркетинг нашої продукції — висококласних сортових насіння, які в дійсності могли б бути цілком конкурентними і в Європі, і в обох Америках. На маркетинг нам не дали жодної копійки », — розповів директор Інституту фізіології рослин і генетики НАН України, Володимир Моргун.

Своє бачення питання висловив також співробітник інституту Микола Гаврилюк.

«Держава створила нову систему сертифікації рослин, хоча могло б не витрачатися на неї, а використовувати потенціал лабораторій НАНУ і НААНУ. Тепер же все селекційні організації країни, більшість яких на державному бюджеті, повинні платити абсолютно непідйомні і не передбачені кошторисами кошти за сертифікацію насіння. Створюється враження, що в 2017 році інспекції посівів і сертифікація насіння залишається під загрозою зриву», — повідомив Микола Гаврилюк.