13 листопада 2021, 10:00, Україна

Аграріям розповіли, яка погода очікується цієї зими

Про це пише Unian.ua.

За словами завідуючої відділом прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України Віри Балабух, ця зима буде теплішою за попередні. Середня температура за сезон буде на 1-1,5℃ вище торішніх значень.

Тепла погода триватиме не всю зиму. За словами синоптика, приблизно в 60% днів зими переважатиме більш аномально тепла погода. Але ще залишається 40%, коли погода може бути на рівні норми або нижче норми. Взимку можна очікувати потоки арктичного холоду.

Наголошується, що буде більш активним потік Ельніньо в Тихому океані. Він збільшує ймовірність циркуляції арктичного повітря на тлі теплої зими.

Читати по темі: Вологозабезпеченість озимих культур у жовтні 2021 найменша за останні 20 років

За словами експерта, найбільш аномально теплим буде січень. Середня місячна температура очікується на 2-3℃ вище норми, що відповідає початку зими. Така температура може протриматися всю зиму з короткочасним похолоданням.

Опади цієї зими, найімовірніше, будуть в межах норми. Не очікується затяжних снігопадів або довгих періодів без снігу. Зокрема, умови для посівів озимих культур будуть сприятливими для успішної перезимівлі. Однак більш точно спрогнозувати рівень опадів неможливо, адже такий прогноз можна зробити лише за 5 днів до певної дати.

Не можна також сказати, чи буде зима затяжною. За словами метеорологів, ще занадто рано давати прогноз зими, краще це робити хоча б наприкінці листопада. Зараз відбуваються незвичайні процеси в атмосфері, особливо в арктичних регіонах. За ними потрібно поспостерігати, перш ніж робити певні висновки.