11 листопада 2021, 15:39, Україна

Ціна на найродючіші землі наразі становить 37-40 тисяч гривень за гектар

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Київської школи економіки (КСЕ). Такі цифри були озвучені під час онлайн-презентації третього випуску інформаційно-аналітичного бюлетеня «Огляд земельних відносин в Україні», створеного спільно Міністерством аграрної політики та продовольства України, Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру й Центром досліджень продовольства та землекористування КСЕ.

«Як показують розрахунки Київської школи економіки, середній діапазон вартості товарної землі сьогодні становить 31-34 тис. гривень за гектар. Є дві області-лідери, де ціни на товарну землю є найвищими. Це Київська та Львівська область. У ТОП-5 областей з найдорожчою товарною землею увійшли також Івано-Франківська, Чернівецька та Полтавська області», — зазначив Роман Нейтер, експерт Центру досліджень продовольства та землекористування КСЕ.

Названо ТОП-3 області, що лідирують за кількістю укладених угод у рамках ринку землі

Читати

За його словами, ціни на землю значно варіюються залежно від цільового призначення. Якщо порівнювати середньозважені показники у областях – ціни земель для особистого селянського господарства нижче на 23% порівняно з землею для товарного сільськогосподарського виробництва.

Також вартість землі залежить від її родючості. Середньозважені ціни на найродючіші землі – у Хмельницькій, Вінницькій, Полтавській та Черкаській областях – коливаються у межах 37-40 тис. грн/га.