11 листопада 2021, 07:57, Добрива

На соняшнику випробовують добрива з решток морського їжака

Довгоголковий морський їжак на території східного узбережжя Тасманії вважається ненажерливим океанським шкідником, який знищує рифи. Рибалки, субсидовані державою, виловлюють їжаків для видобування ікри. При цьому 95% продукту йде на відходи. 

Вчена у галузі сільського господарства Гаррієт Волкер ретельно дослідила вміст відходів морських їжаків та стверджує, що поживні властивості відходів їжаків ідеально підходять для застосування у сільськогосподарському виробництві. 

«Рештки морських їжаків багаті на важливі мікроелементи для рослин, такі як бор і цинк, і мають відносно високий вміст азоту. До того ж, в рештках багато кальцію і з цієї причини ми також розглядаємо їх як продукт для вапнування», — відмітила пані Волкер.

З метою перевірки теорії, вчені розпочали випробування отриманого добрива на соняшнику. 

«Вносячи це добриво, ми спостерігаємо підвищення інтенсивності ростових процесів рослин, а також відмічаємо, що утворення кошиків соняшнику також відбувається швидше порівняно з контролем, – зазначила науковиця.

До слова, компанія-виробник True South Seafood вже отримала грант від уряду Тасманії на імпорт з Китаю машини для подрібнення їжаків.