10 листопада 2021, 11:00, Технології

Врожайність кукурудзи на зрошенні збільшується вдвічі, свідчить досвід

Про це розповів Костянтин Грищенко, директор департаменту агровиробництва компанії «Ерідон», у інтерв’ю «Зрошувальна арифметика від Ерідон: як на поливі отримувати вдвічі вищі врожаї» для Latifundist.com.

У 2021 р. компанія «Ерідон» збільшила свій земельний банк і приєднала господарство «Агро-Олімп 2019» в Одеській області.

«Коли в січні цього року до нас приєднали підприємство «Агро-Олімп 2019» в Одеській області, то ми відразу почали думати над тим, як там запустити зрошення. Для цього там були всі необхідні умови — біля поля проходить канал, але він був у занедбаному стані, бо не працював років 20. Вирішили, що займатися вирощуванням зернових без поливу на півдні — величезний ризик. Тож почали оперативно розробляти план на 600 га зрошення на три поливні установки на 680 м, 750 м і 770 м», — каже Костянтин Грищенко.

Далі придбали зрошувальні установки вітчизняного виробника Variant Irrigation, і вже в червні змогли запустити зрошення на Одещині.

«Що цікаво, останні три роки на Одещині погодні умови були погані. Опадів було вкрай мало. Та, коли ми почали займатися там зрошенням, почалися дощі. На поливі було 600 га, з яких 200 га — озима пшениця і 400 га — кукурудза. Поливали з нормою 20мм/га, а сумарно за сезон вийшло близько 100 мм на 1 га. У «мертвих» зонах, куди машина не доходить, отримали врожайність 5-5,5 т/га кукурудзи, а на зрошенні — 10 т/га. Врожайність вища в два рази! На наступний рік ми вже будемо правильно підбирати гібриди, систему живлення — вона буде більш інтенсивною, бо більше буде вологи», — підсумував директор з агровиробництва.