21 червня 2017, 10:30, Урожай

Посуха починає відступати, але збитки будуть суттєвими

За останній тиждень посуха трохи відступила. У різних регіонах України пройшли опади. Гідрометеорологічна ситуація покращилася, повідомляє Agronews.org.

«Наскільки це допоможе врожаю озимих — поки складно припускати. Опади пройшли в Черкаській і Одеській областях, а в Київській, Полтавській, Кіровоградській опадів було недостатньо. Для ранніх ярих умови пом'якшилися, але дефіцит вологи вже торкнувся посівів, тому високого врожаю очікувати не варто. Адже відразу після дощів підвищилася температура і волога яка просочилася в ґрунт швидко випарувалась. Оптимізм вселяє хіба що західна частина України — там прекрасний температурний режим і вологість», — так охарактеризувала погодні умови начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру, Тетяна Адаменко.

Зниження врожайності озимих культур в найбільш постраждалих областях все ще можливо на рівні 10-15 % — в порівнянні з оцінками на початок травня. Нагадаємо, що більш за все посуха вдарила по Київській, Херсонській, Запорізькій, Черкаській, Полтавській, Кіровоградській, Миколаївській областях.

За прогнозом «Укргідрометцентру», 21 червня в західних і північних областях України очікуються короткочасні дощі та невелике зниження температури, що позитивно позначиться на розвитку агрокультур. А 24 червня ймовірні опади і в південно-східних областях.