9 листопада 2021, 12:30, Урожай

На Дніпропетровщині очікується недобір майбутнього врожаю озимих зернових

Про це повідомляє golos.com.ua.

«Найгірший стан там, де озиму пшеницю вирощують після соняшнику. Першою причиною цього є погодні умови. Також технологія підготовки ґрунту до сівби. З початку серпня до кінця жовтня не було продуктивних дощів. Таких ефективних опадів, щоб могли отримати своєчасні сходи. Тобто ґрунт по соняшнику залишався сухий практично на глибину орного шару. Продуктивної агрономічно цінної вологи, яка б дала змогу рослинам утворити сходи, в ґрунті взагалі не було», — розповів Микола Солодушко, завідувач лабораторії агробіологічних ресурсів озимих зернових культур, к.с.-г.н. Інституту зернових культур НААН.

Науковець додав, що порівняно нормальні сходи культури були отримані аграріями Дніпропетровщини по чорному пару, гороху та ріпаку. На сьогодні рослини цих посівів знаходяться у фазі кущіння або трьох-чотирьох пагонів. Посіви, де сівба відбулася в оптимальні строки (з 5 по 25 вересня) здебільшого не викликають занепокоєння.

Залишається надія на позитивний вплив опадів, які випали протягом 2-3 листопада (на рівні 10-14 мм) та підвищення температурних показників. Можливо це зумовить появу сходів упродовж 10-14 днів. Сьогодні спостерігається промочування ґрунту на глибину заробки насіння (4-5 см). Частина насіння вже наклюнулася.

«Зазвичай час припинення осінньої вегетації — 20-23 листопада. Рослини, які тоді зійдуть, на жаль, уже не розкущаться. І в зиму підуть ослабленими, налічуватимуть два-три листочки. Це дуже вразлива фаза для рослин. І є значні занепокоєння від того, що можуть постраждати в зимовий період», — зазначив Микола Солодушко.

Попри це він висловив сподівання на те, що рослини озимих таки зможуть перезимувати, враховуючи відсутність критичних температур в області останні 10-15 років. Зокрема, на глибині залягання вузлів кущення температура варіювала від 10 до 8°C нижче нуля. А критична температура вимерзання рослин, як правило, становить мінус 15-17°C. Однак при цьому можна очікувати проблеми з перезимівлею озимого ячменю, його температура вимерзання — мінус 12-14°C. Єдиною надією в такому випадку лишається сніговий покрив у 5-7 см.

«Чи зможуть вони сформувати такий урожай, як в цьому чи минулому році? Думаю, навряд чи. Можливо, посіви по чорному пару та гороху й порадують щедрими намолотами. Але, враховуючи, що у нас основні посівні площі озимої пшениці по соняшнику, певну частину врожаю втратимо», — резюмував науковець.