20 червня 2017, 18:30, ЗЗР

Фітосанітарний стан овочевих та фруктових культур. Чого варто остерігатись?

Більш детальна інформація стосовно фітосанітарного стану українських культур опублікована на сайті Держпродспоживслужби.

Овочеві культури страждають від шкідників не менше ніж зернові культури. У Херсонській області на томатах виявлено розвиток бактеріальної плямистості, осередково у Закарпатській — септоріозу. На огірках виявлено розвиток антракнозу та пероноспорозу. Всюди на капусті розвиваються та шкодять гусениці капустяних біланів, молі, совок, попелиця. Триває живлення капустяної, морквяної, цибулевої мух, цибулевого прихованохоботника. На овочевих культурах проводяться обробітки дозволеними фунгіцидами та біопрепаратами. Продовжується також розвиток шкідників у посадках овочевих культур. У присадибному секторі Закарпатської, Івано-Франківської областей 2-10 % капусти пошкоджено слимаками та осередково почалось заселення білокрилкою.

Читати по темі: Зернові на півдні України страждають від шкідників.

У плодових насадженнях триває живлення гусениць яблуневої плодожерки, якою пошкоджено 1-3 % плодів. Повсюди шкодять сисні шкідниками (попелиці, кліщі, медяниці, щитівки), гусениці яблуневої молі. На вишні та черешні масово розвиваються та шкодять попелиці та личинки вишневої мухи. Із хвороб на яблуні відмічають паршу, борошнисту росу.

У Вінницькій області на груші — іржа. На кісточкових — кокомікоз, клястероспоріоз, моніліоз. На ранніх сортах черешні осередково відмічено розвиток плодової гнилі. У виноградниках розвиваються та шкодять гусениці гронової листокрутки, кліщі, з хвороб поширюються мілдью та оїдіум.

Господарства України посилено проводять обробітки фунгіцидами, за потреби — інсектицидами.