5 листопада 2021, 09:30, Україна

Посуха в Україні набуває критичних значень

Про це повідомили аналітики Метео Фарм, пише Kurkul.com.

Зазначається, що ні в одній з областей кількість опадів навіть не наблизилась до показників багаторічної кліматичної норми. Несуттєві дощі пройшли в Сумській, Чернігівській, Миколаївській, Одеській, Кіровоградській, Полтавській та Черкаській обл. Дощовий циклон взагалі оминув Житомирську, Волинську, Львівську, Рівненську Тернопільську, Хмельницьку, Херсонську та Вінницьку обл.

Так, на Дніпропетровщині агровиробники скаржаться на погані сходи озимих культур, яких зійшло всього 20%. Ситуація буде критичною, якщо найближчим часом не буде дощів, що може простимулювати ріст.

Читати по темі: Вологозабезпеченість озимих культур у жовтні 2021 найменша за останні 20 років

За температурним режимом жовтень був прохолоднішим за аналогічний період 2019 р. на +3…+4°С, а від 2020 р. на +4…+6°С. Але ці показники збіглись з багаторічними кліматичним нормам на всій території України.

Середньомісячна температура повітря в північних областях перебувала у межах +7…+8°С, на Півдні  — +10…+11°С. У центральних, західних та східних областях +8…+9°С, однак в Закарпатській обл. становила +10…+11°С.

«Максимально температура підіймалась до +24…+25°С в Закарпатській, Чернівецькій, Запорізькій та Одеській обл. Мінімально температура опускалась до -7…-8°С в Івано-Франківській та Чернівецькій обл., до -5…-6°С морозу температура відмічалася на Півночі, Сході, у Волинській, Львівській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій, Запорізькій, Вінницькій, Полтавській та Черкаській обл.», — розповіли синоптики.

Нагадаємо, запаси продуктивної вологи в України незадовільні.