4 листопада 2021, 17:00, Україна

Вологозабезпеченість озимих культур у жовтні 2021 найменша за останні 20 років

Про це пише Latifundist.com.

Масове кущіння рослин спостерігалося на вересневих посівах лише в окремих районах, тоді як за середніми показниками ця фаза розвитку відзначається 15-25 жовтня.

Зазначається, що розвиток озимих культур повільно відбувався у теплі дні і значно стримувався чи припинявся у дні, коли нічна температура знижувалась до морозів.

«Одночасно суха сонячна погода та значні амплітуди добової температури повітря були сприятливими для загартування рослин та зумовлювали формування достатньої їх морозостійкості. Тривалий дефіцит опадів, який спостерігається цієї осені загалом і особливо у жовтні (у багатьох областях жовтень виявився найсухішим за останні 20 років) зумовлював зменшення запасів вологи в ґрунті під озимими культурами», — наголосили експерти.

Читати по темі: Запаси продуктивної вологи в України незадовільні

Однак, за словами аналітиків, невисокий рівень температури повітря, багато прохолодних і часом холодних днів, рясних рос та туманів не призвели до виникнення масштабної посухи.

Станом на 30 жовтня, за експертною оцінкою та фактичними даними вимірювань запасів продуктивної вологи, незадовільним зволоженням орного шару ґрунту (ґрунтовою посухою) було охоплено близько третини площ. На багатьох площах південних, східних та навіть західних (Чернівецька) областей через відсутність вологи проростання зерна не відбувалося.

«Запаси продуктивної вологи у метровому шарі ґрунту сформувалися нижче за торішні у східних та південних областях. Надалі навесні вологозабезпечення посівів у цих областях залежатиме від кількості зимових опадів та промерзання ґрунту», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, через низьку вологозабезпеченість урожай озимих у 2022 році буде значно нижчим, ніж цьогоріч.