3 листопада 2021, 18:00, Україна

Запаси продуктивної вологи в України незадовільні

Про це інформує прес-служба УЗА.

«Запаси продуктивної вологи орного шару ґрунту під озимими культурами у східних, південних, Закарпатській, Івано-Франківській, на більшості площ центральних, Київської, в окремих районах Сумської, Чернігівської, Житомирської, Рівненської, Волинської, та Львівської областей були недостатніми (11-20 мм) та незадовільними (менше 10 мм продуктивної вологи).

Місцями у Луганській, Донецькій, Запорізькій та Одеській областях орний шар ґрунту був сухий зовсім.

Достатнє зволоження ґрунту (21-30 мм продуктивної вологи і більше) відмічалося у Хмельницькій, Тернопільській, Чернівецькій, на більшості площ Кіровоградської, Черкаської, Полтавської, Сумської, Чернігівської, Львівської, на окремих площах Харківської, Київської, Житомирської, Рівненської, Волинської та Вінницької областей.

«Запаси продуктивної вологи метрового шару ґрунту під озимими культурами у Дніпропетровській, на більшості площ східних, південних, Вінницької, в окремих районах Полтавської, Черкаської, Київської, Чернігівської та Сумської областей оцінювалися як недостатні (51-80 мм) та незадовільні (менше 50 мм продуктивної вологи).

На окремих площах Харківської та Луганської областей 0-100 см шар ґрунту був майже сухий (6-8 мм продуктивної вологи). На решті площ відмічалося достатнє та оптимальне (відповідно 80-120 мм та 121-160 мм і більше продуктивної вологи) вологозабезпечення метрового шару ґрунту

Читати по темі: Стан озимих на Дніпропетровщині незадовільний, подекуди зійшло лише 20% від посіяного

На зябу достатнє зволоження для кінця осені (21-30 мм і більше продуктивної вологи) в орному шарі ґрунту відмічалося у Рівненській, Хмельницькій, Чернігівській, на більшості площ Волинської, Тернопільської, Сумської, Черкаської та Кіровоградської, на окремих площах Львівської, Чернівецької, Житомирської, Київської, Вінницької, Полтавської, Дніпропетровської, Харківської, Донецької та Миколаївської областей.

На решті території країни сформувалося недостатнє (11-20 мм) та незадовільне (менше 10 мм продуктивної вологи) зволоження. В окремих районах південних, Луганської та Донецької областей 0-20 см шар ґрунту був сухий зовсім.

У метровому шарі ґрунту на зябу на багатьох площах західних, Житомирської, Чернігівської, Сумської, в окремих районах центральних, Київської, Харківської, Донецької, Миколаївської та Одеської областей запаси продуктивної вологи були достатніми (81-120 мм) та оптимальними (121-160 мм і більше). На решті площ метровий шар ґрунту був зволожений недостатньо (51-80 мм) та незадовільно (10-50 мм продуктивної вологи). На окремих площах Луганської області метровий шар ґрунту був сухий зовсім.