3 листопада 2021, 08:00, Посівна

Стан озимих на Дніпропетровщині незадовільний, подекуди зійшло лише 20% від посіяного

Про це пише Голос України.

У матеріалі зазначається, що у задовільному стані посіви озимих культур знаходяться лише на полях тих господарств, які заздалегідь зібрали пізні культури і в строки посіяли пшеницю, ячмінь і ріпак. Хто ж зволікав, зіштовхнулися з посухою та значними проблемами зі сходами.

«У нашому Нікопольському районі дуже погані озимі, — зазначає Тамара Скорук, аграрій та голова постійної комісії обласної ради з питань АПК і соціального розвитку села. — Ми в господарстві посіяли 4,5 тис. га пшениці й 1 тис. га ячменю. Нормально почуваються посіви не більш як на 1 тис. га. Зійшло майже 20%. І якщо не буде дощу — не буде нічого. Це неврожай. А пересівати вже пізно. Навесні сіятимемо або кукурудзу, або соняшник — від ярових ячменю і пшениці ми відійшли. Але у нас власна переробка — тому потрібна пшениця».

Читати по темі: Посівна кампанія в Україні вийшла на фінішну пряму

Анатолій Гайворонський, аграрій та голова Асоціації фермерів і приватних землевласників Дніпропетровщини додає, що через затяжне збирання соняшнику ситуація не тішить: «Навіть ріпак, який спочатку пішов добре, потім притих і нині перебуває у стресовому стані».

Нагадаємо, що станом на початок листопада в Україні відзначалася значна посуха, — рівень вологозабезпеченості досить низький, через що розвиток озимих культур слабкий. У зв’язку з цим експерти НААН прогнозують, що у 2022 урожай буде значно нижчим, ніж цьогоріч.