2 листопада 2021, 14:00, Україна

Чисельність мишоподібних гризунів на полях зростає, що загрожує озимим культурам

Про це інформує Держпродспоживслужба.

«Заселення на озимині переважно крайове. На площі 25-94% садів, полів після просапних культур і багаторічних трав заселені 1-5 колоніями гризунів з 1-5 жилими норами. На 12-100% неугідь, лісосмуг, неорних землях ураховують 1-5, макс 6-7 (Донецька, Івано-Франківська, Рівненська обл.) жилих колоній на 1 га з 2-8 норами. Упродовж звітного періоду відмічали початок заселення закритих складських приміщень мишоподібними гризунами», — розповідають фахівці.

Читати по темі: В UKRAVIT назвали дієвий родентицид для боротьби з мишоподібними гризунами

Надалі загроза пошкодження озимих культур, багаторічних трав і насаджень зберігатиметься повсюди. У зниженні чисельності мишоподібних гризунів, зокрема полівок, важливу роль відіграє система запобіжних заходів. Знешкодження в першу чергу досягається вчасною та якісною зяблевою оранкою, яка руйнує нори і знищує кормову базу, при цьому гине або травмується третина дорослих і всі молоді особини гризунів.

Наявність 3-5 і більше жилих колоній на 1 га посіву свідчить про загрозу пошкоджень рослин та необхідність захисту шляхом застосування родентицидів.