20 червня 2017, 14:00, ЗЗР

Зернові на півдні України страждають від шкідників

19 червня 2017 Держпродспоживслужба на своєму ресурсі оприлюднила інформацію стосовно фітосанітарного стану сільськогосподарських рослин.

Зокрема на озимих та ярих зернових колосових культурах розмножується та шкодить клоп шкідлива черепашка. Повсюди відмічається масове відродження личинок клопа шкідливої черепашки, які за середньої чисельності 0,3-2, максимум 4-7 у Миколаївській, Харківській, Херсонській областях, а в осередках Запорізької області до 15 екземплярів на кв.м пошкодили 2-11 % рослин на 20-65 % обстежених площ.

Читати по темі: В південних областях агрономи «проморгали» розвиток клопа-черепашки.

Захисні заходи від личинок клопа шкідливої черепашки доцільно проводити за наявності 15-30 % личинок третього віку та чисельності 1-2 і більше (у посівах твердих і цінних сортів пшениці), на решті посівів за 4-6, в насіннєвому ячмені 8-10, товарних 20-25 личинок на кв.м.

Обприскування слід провести за 10-12 днів до окрилення клопів. Ці обробки ефективно регулюватимуть чисельність супутніх вищевказаних шкідників зернового поля та хлібних жуків і жужелиці, що харчуватимуться на колосі. В разі запізнення з обробкою або не проведення їх існує реальна загроза зниження маси та якості зерна.