1 листопада 2021, 09:30, Україна

Вирощування цитрусових під землею: аграрій розкрив особливості незвичного садівництва

Про це пише Суспільне.

Як розповів садівник, його теплицю у селі видно не одразу, адже вона заглиблена на два метри в землю. Прозорий купол і захищеність від землі, каже Володимир Болотін, дозволяє вирощувати цитрусові без додаткового освітлення та з мінімальними витратами на опалення.

«Колись я побачив сюжет про вирощування цитрусових. Як був у відрядженні в Києві, завітав до цього селекціонера, побачив його теплицю і прийшла ідея збудувати собі таку ж. Закупив 10 саджанців і відтоді почалося захоплення цитрусовими», — розповідає волинянин.

Закуплені декілька років тому саджанці тепер уже повноцінні дерева. Цитрусові, які ростуть у теплиці, дають великі плоди та мініатюрні лимони, — говорить садівник.

«Найбільші плоди, які в нас були і ми зважували — 1,2 кг. Такі плоди дає лимон Пандероза. Найменші за вагою отримуємо мікроцітруси «Фінгерлайм». Ще одна назва рослини «цитрусова ікра», всередині якої маленькі ікринки», — додав пан Болотін.

Вирощування цитрусових є основним заняттям садівника. Доглядає, розсаджує і працює в теплиці сам, — говорить волинянин. Частина саджанців росте у маленьких горщиках, частина знаходиться у спеціальних інкубаторах.

Читати по темі: На Запоріжжі вирощують рідкісні рожеві банани

«Цю технологію придумав сам. Побачив такий парничок в інтернеті, замовив у зварювальників, його обшив. В цьому інкубаторі розмножуємо рослини, зрізаємо з великих рослин живці й тут вони пускають в нас коріння. Кожну рослину в моїй теплиці я знаю в лице», — розповів чоловік.

У підземній теплиці Володимир Болотін вирощує такі рослини, які не скидають листя взимку та добре розвиваються у квартирі чи будинку. Зі слів садівника, освітлення і температури в домашніх умовах їм вистачає.

Як розповів про вирощування цитрусових в умовах клімату на Волині професор кафедри ботаніки Сергій Волгін, рослини не є тропічними та не вимагають багато тепла.

«Зараз з’явилось багато в нас нових цікавих видів, які не завжди в ботанічних садах побачиш. І такі форми є у Володимира, який вирощує такі цікаві рослини», — додав науковець.

Урожай в теплиці волинянин Володимир Болотін збирає впродовж року. Взимку достигає кумкват і мандарини. Новинкою останніх років, зі слів садівника, є дерево з декількома видами плодів. Деякі з таких гібридних рослин уже почали давати плоди.