31 жовтня 2021, 08:00, Урожай

На Одещині почали збирати волоські горіхи, вперше застосувавши спеціалізовану техніку

Про це пише dumskaya.net.

Площа горіхової плантації становить 91 га, тут росте близько 17,5 тис. дерев двох найбільш цінних французьких сортів — Лара і Фернор. Закладка саду велася з 2013 по 2015 рр., а в початковий період плодоношення дерева вступили у 2019 р.

Минулого року аграрій Андрій Гук зібрав перший повноцінний урожай обсягом 125 тонн. На виручені від продажу врожаю кошти були придбані горіхозбірний комбайн і шейкер (машина, яка струшує плоди з дерев). Цього сезону, за словами підприємця, він розраховує зібрати всього близько 200 тонн плодів.

Відбувається процес так: шейкер йде вздовж ряду, обтрушуючи горіхи з дерев. За ним рухається горіхозбиральний комбайн, що підіймає плоди із землі. Коли контейнер наповнюється, зібране переміщають в кузов грузовика. Оскільки горіхи дозрівають нерівномірно, то кожен ряд дерев оброблюється технікою двічі — з перервою в тиждень. Швидкість такого збирання в десятки разів перевищує традиційне (вручну).

Середня врожайність волоських горіхів на господарстві сягає 2,5 т/га (в минулому році було 1,4 т/га). Наголошується, що сад ще молодий, і власник сподівається, що вже через декілька років можна буде отримати максимальну врожайність — 5 т/га. Такі показники, за словами спеціалістів, будуть триматись протягом 25-30 років, після чого піде повільне зменшення врожайності, що затягнеться ще на 20-30 років. Так, висаджування горіхового саду є чудовою інвестицією в майбутнє — мінімум на декілька поколінь наперед.

Читати по темі: Спеціаліст розповів, як захистити фундук від вимерзання