29 жовтня 2021, 09:30, Україна

Вартість сушіння зерна на елеваторах у 2021 р. підвищилась вдвічі

Про це розповів комерційний директор «ОЛАМ Білоцерківський елеватор» Кирило Бондаренко у коментарі для Latifundist.com.

У матеріалі зазначається, що кукурудза заїжджає на елеватор із вологістю від 18 до 25% цього сезону.

За словами пана Бондаренка, сушіння соняшнику у 2020 р. було за ціною 60-65 грн за зняття вологи 1тонно-відсотка, зараз ціна становить — 110-113 грн. Цьогоріч вологість соняшнику не перевищує базових показників — 10% станом на початок сезону і близько 8% на кінець жовтня.

Ціна закупленого газу на «ОЛАМ Білоцерківський елеватор» за жовтень 2021 р. становила 35 тис. грн за 1 тис. м³. Наразі зерносушарки підприємства використовують лише газ, підключати опцію альтернативного палива на елеваторі не планують.

У компанії наголошують, що така цінова ситуація насамперед вплине на підвищення собівартості сільгосппродукції, а також на товари вторинної переробки.

Читати по темі: Вологість кукурудзи у 2021 р. майже втричі вище від норми

На думку Кирила Бондаренка аграрії все ж притримають урожай, поки ціна на зерно не підвищиться. Та попри це, доведеться витрачати кошти на доставку врожаю до елеваторів, а також на їх опалювання. Фахівець наголосив, що у виробників може просто не вистачити власних складських приміщень для самостійного зберігання.

«Аграрії надаватимуть перевагу продажу кукурудзи на елеватори. І також притримуватимуть урожай олійних через більшу рентабельність у цьому плані. Очікується динамічніше зростання цін на олійну, ніж на кукурудзу», — підсумував пан Бондаренко.