28 жовтня 2021, 15:30, Урожай

Аграрії Запоріжжя зібрали понад 900 тис. тонн соняшника, очікується рекордний урожай

Про це розповів заступник директора департаменту агропромислового розвитку Запорізької ОДА Олександр Ясинецький, пише Суспільне.

«Залишилось ще зібрати 53 тис. га, а це додатково ще буде 100 тис. тонн. Тобто валовий збір буде отриманий в межах 1 млн 30 тис. тонн. Це досягне рекорду, той що був у нас у 2019 р. — 1 млн 25 тис. тонн. Минулий рік був несприятливий, валовий збір був менший на 200 тис. тонн, ніж буде цього року», — розповідає пан Ясинецький.

Він зазначив, що на сьогодні ціна соняшникового насіння становить від 18 800 до 19 100 грн за тонну. Це значно менше ніж у березні минулого року, коли тонна коштувала до 25 000 грн.

Читати по темі: Ексклюзивні гібриди соняшника та кукурудзи LEGEND вийшли на український ринок

«Ще все попереду. І аграрії стримують продаж. Тому що минулого року вони отримали із цього зиск, хто здавав у березні, отримали більшу ціну. Тому більшість аграріїв, які мають можливість, зараз стримують продаж», — додав експерт.

Водночас щодо ціни на соняшникову олію, експерти не прогнозують її зниження:

«Це важливий енергетичний продукт і ціна на нього формується не в Україні. Україна споживає 10% від врожаю, 90% експортується. Ціни формує світовий ринок, світові біржі. По-друге, формують не ті хто вирощує, а ті хто має відповідні потужності для переробки, для зберігання та для транспортування», — пояснив завідувач кафедри бізнес-адміністрування і менеджменту зовнішньоекономічної діяльності ЗНУ Дамір Бікулов.