25 жовтня 2021, 17:15, Україна

Вологість кукурудзи у 2021 р. майже втричі вище від норми

Про це йдеться в матеріалі «Елеватор «Летичів Агро» —  початок великого проєкту» на Elevatorist.com, передає Latifundist.com.

Завідуюча лабораторією нового елеватора «Летичів Агро» («MVA Бар») Інна Синицька зазначила, що в цьому сезоні на елеваторі встигли прийняти ранні культури: пшеницю другого, третього і четвертого класів, і рапс вищого класу. Тепер в «Летичів Агро» активно везуть соняшник і кукурудзу. У лабораторії відзначили, що в цьому сезоні з полів йде дуже волога кукурудза — до 35%.

Згідно з матеріалом, партії зерна для сушки на елеваторі «Летичів Агро» накопичують по вологості в хоперах виробництва KMZ Industries. Ємностей для тимчасового зберігання на елеваторі чотири, кожна об'ємом по 1 тис. м³.

{tgPost:data-telegram-post="superagronomcom/3707" data-width="100%"}

Читати по темі: Озвучено галузі сільського господарства, що найбільше постраждають від енергетичної кризи

Відзначається, що зараз зерносушарки працюють на газу, але на елеваторі планують підключити опцію альтернативного палива, тому що зниження цін на газ не чекають. У «Летичів Агро» поки не визначилися з типом палива і розглядають твердопаливні генератори або інфраструктуру для зрідженого газу. Власник і директор компанії «Пі Консалт», керуючий партнер MVA Group Костянтин Півень зазначає, що в обох варіантах є свої переваги.

Серед альтернативних джерел енергії для елеватора керівник розглядає і використання «палива, яке лежить у нас під ногами» — гранули соломи. В тому числі, думають і над можливістю гранулювання соломи прямо в полях за допомогою мобільних установок-грануляторів. Костянтин Півень акцентує, що ринок досить швидко знайде, чим замінити дорогий газ, — солома, лузга, деревні пелети і т.д.