22 жовтня 2021, 09:30, Добрива

Фосфор і калій варто вносити у глибші шари ґрунту, — Володимир Мірненко

Експерт назвав декілька причин:

  • Їх не промиває глибше. Фосфор не рухомий у ґрунті, калій — майже не рухомий з нашим рівнем опадів. Вони будуть лежати там, де ви їх покладете.
  • Для засвоєння потрібен контакт із кореневою системою. Відсоток засвоєння калію та фосфору залежить від концентрації кореневої системи в просторі ґрунту. Найвища концентрація кореневої системи (а отже, і найвищий відсоток засвоєння) припадає на глибину 15-35 см.
  • Для засвоєння потрібна волога. Пік потреби в калії та фосфорі припадає на другу половину вегетаційного періоду. В цей час часто трапляються посухи. Калій та фосфор у верхньому просохлому шарі ґрунту будуть практично недоступними рослині.
  • Верхні 10 см насичені пожнивними рештками. Мінералізація соломи — це потужне джерело калію та фосфору. Зазвичай пожнивні рештки заробляють у верхніх 8-10 см, а шар ґрунту глибше лишається бідним на поживу (за виключенням оранки, коли пожнивні рівномірно розподіляють на глибину обороту пласта). Саме глибший шар варто підживити мінеральними калієм та фосфором.
  • У верхньому шарі їх найпростіше втратити. Разом з вітровою та/чи водною ерозією з поля можна втратити верхній шар ґрунту, а разом з ним і калій та фосфор внесені не глибоко.

 Читати по темі: РКД для легкого старту: чим синтезовані добрива відрізняються від сумішей