21 жовтня 2021, 14:14, Технології

Економія добрив можлива завдяки моніторингу ґрунтів — НААН

Про це розповіла віцепрезидент НААН України, академік Ануш Балян, повідомляють «Економічні новини».

«За узагальненими даними польових дослідів, мінеральні добрива забезпечують прирости врожаю в зоні Полісся на рівні 40-60%, лісостепу — 30-50% і степу — 10-30%. Світовий досвід землеробства показує, що на частку добрив припадає не менш як 30-50% приросту врожаю агрокультур. Крім цього, мінеральні добрива впливають на мобілізацію елементів живлення у ґрунтах, на якість продукції, агрофізичні та біологічні властивості ґрунтів, зменшують витрати вологи на формування одиниці продукції», — зазначила вона з посиланням на доповідь директора Інституту ґрунтознавства та агрохімії НААН, академіка Святослава Балюка.

У цілому, стверджує Ануш Балян, в Україні розроблена і використовується досить широка методична база ґрунтової та рослинної діагностики, яка дозволяє економити щонайменше 30% добрива.

Проте застосування методів діагностики живлення рослин в Україні досі не має такого поширення, як в інших країнах із розвинутим агросектором

У НААН наголошують: країні потрібен перехід на систему моніторингу ґрунтів із урахуванням світового та європейського досвіду. А також технічне й нормативно-методичне забезпечення діагностики живлення, застосування засобів безконтактного сканування та дистанційного зондування землі, створення національної мережі польових дослідів із добривами, розвиток смарттехнологій у землеробстві, стандартизація та нормування у сфері агрохімічного забезпечення галузі.

Важливим кроком на цьому шляху мало б стати створення Державної служби охорони та моніторингу земель, а також сервісних служб.

Зокрема, спільно з науковими установами НААН України ці служби зможуть надавати вітчизняним аграріям низку спеціальних сервісів, якими широко користуються закордонні колеги.

Серед них – проведення діагностики живлення культур, коригування систем удобрення для одержання зерна високої якості, розробка технологій виробництва й застосування добрив з місцевої органічної сировини, хімічна меліорація земель, оперативний моніторинг стану посівів із використанням дистанційного зондування і дистанційно пілотованих літальних апаратів тощо.