21 жовтня 2021, 16:13, Технології

Покривні культури можуть пом’якшити зміни клімату — канадський експерт

Зокрема, так вважає Кевін Елмі, засновник проєкту Cover Crops Canada, повідомляє SeedWorld.

Як зазначено в матеріалі, раніше вважалося, що органічна речовина утворюється з наземних рослинних залишків. Дослідження показали, що до 80% вуглецю в надземних частинах рослини втрачається в атмосферу. Водночас стабільна органічна речовина виробляється за рахунок кореневих ексудатів та здорової ґрунтової мкробіоти. Тож один зі способів уловлювання вуглекислого газу та його фіксування — через рослини, особливо під час їх вегетації. 

Однорічні товарні культури, зокрема ярі, зазвичай вегетують на полі протягом 30-40 днів. Коли рослина вегетує, вона вивільняє до 80% цукру та інших сполук на основі вуглецю у ґрунт для живлення ґрунтової біоти. Протягом життя рослина виділяє від 30% до 50% всього вуглецю, що витягується з повітря у вигляді кореневих ексудатів.

Якщо ж додати на поле ще покривні культури — як в міжряддях, так і після збирання врожаю, то таким чином виділення кореневих ексудатів відбуватиметься протягом більшої кількості днів у році.

Важливість різноманіття покривних культур. Результати досліджень (американський досвід)

Читати

Для підвищення обсягів утворених вуглецевих сполук у ґрунті для «підгодовування» корисної мікробіоти, Кевін Елмі рекомендує обирати для покривних такі культури, які мають довший термін вегетації, бути низькорослими (якщо сіються в міжрядді — щоб не заважати збиранню товарної культури),  вони повинні «підтримувати» мікоризні гриби та зв’язувати надлишок поживних речовин (але водночас мати можливість вивільняти їх у міру того, як цього вимагає основна культура, і продовжувати живити мікробіоту ґрунту кореневими ексудатами). Наприклад, райграс, вика, фацелія, редька, конюшина, різні бобові та інші.

Загалом використання покривних культур, на думку експерта, має ще низку переваг. Завдяки збільшенню кількості вуглецю, тобто органічних сполук, поліпшується здоров’я ґрунту. Воно відбувається за рахунок підживлення мікробіоти, підвищення агрегації ґрунту, більш швидкої інфільтрації води, збереження вологи тощо. І водночас вуглекислий газ видаляється з атмосфери.