21 жовтня 2021, 11:16, Україна

Озвучено найбільш продуктивні та популярні сорти картоплі в Україні

Таку думку висловив директор компанії «Агріко Україна» Микола Гордійчук, передає Kurkul.com.

«У світі все рухається у бік сталості, «зеленої планети», зменшення хімічного навантаження. Тому сорти, які є стійкими до хвороб і вірусів, стають дедалі популярнішими. Популярними стають і засухостійкі сорти. Волога перетворюється на дуже дефіцитний ресурс. Тому перед фермерами, особливо Західної Європи стоїть питання: як зменшити використання води під час поливу. Один із факторів, це саме використання засухостійких сортів, або сортів, стійких до високих температур», — пояснив аграрій.

За його словами, на світові тренди в картоплярстві сьогодні впливають:

  • сталість;
  • стійкість до хвороб та вірусів;
  • використання сортів у технології вирощування БІО з меншим застосуванням води.

Як зазначив Микола Гордійчук, наразі на вибір сортів ціна суттєвого впливу немає.

«Вартість першої репродукції голландських чи німецьких сортів і першої репродукції української селекції, йдуть приблизно на одному рівні. Це якщо говорити про базове насіння або сертифіковане», — пояснив аграрій.

Читати по темі: Картопля на Волині уражена раком Synchytrium endobioticum — карантинний режим

Він також додав, що останнім часом все більшою популярністю користуються ранні сорти картоплі. Причиною тому стали зміни клімату.

«Вже в другій половині червня і в липні останнім часом спостерігаються доволі високі температури, а картопля за температури, яка перевищує 25-28℃, сповільнює ріст. Безперечно, що та картопля, яка може набрати товарну масу до настання високих температур, сьогодні користується більшим попитом. На сьогодні безумовними лідерами у нас є саме сорти Рів’єра та Арізона — це рання група. За ними йдуть сорти середньостиглої та середньопізньої груп», — зазначив Микола Гордійчук.

Крім ранньостиглої групи, серед фаворитів — сорти картоплі, які йдуть на переробку.

«Драйвером картоплярства сьогодні є не столовий ринок, і це простежується навіть у країнах Заходу, а сорти, які використовуються на чіпси, фрі. Там є і стабільне замовлення, доволі часто і певна стабільна ціна», — пояснив експерт.