20 жовтня 2021, 18:10, ЗЗР

Гербіцидний захист озимих культур за знижених температур може бути неефективним

Про це йдеться у матеріалі «Гербіцидний захист озимих зернових восени: проблеми, помилки та рішення».

При плануванні гербіцидного захисту потрібно оцінити історію поля, попередник, види бур’янів, які поширені в посівах зернових в даному регіоні, господарстві та на конкретному полі. Після сівби зернових потрібно визначити ступінь шкідливості забур’яненості, який великою мірою залежить від видового складу бур’янів, їх щільності на одиницю площі, фази розвитку й погодних умов. З огляду на погодні умови та переважаючі види бур’янів потрібно обирати ефективний препарат.

Читати по темі: Озвучено особливості фунгіцидного захисту насіння озимих зернових культур

Гербіцидні обробки можна проводити вже з фази 2-3 листків зернових. Важливою є не лише фаза розвитку культури та бур’янів, але і погодні умови на момент обприскування. Не всі продукти ефективні в умовах осінніх знижених температур.

«Для таких цілей компанія FMC пропонує гербіцид Еллай Супер®. До складу входять діючі речовини трибенурон-метил — 500 г/кг та метсульфурон-метил — 200 г/кг. Препарат можна застосовувати від 5°С середньодобових температур, що дозволяє розширити вікно застосування залежно від часу проростання бур’янів. Еллай Супер® завдяки високій селективності  використовується в осінній період для контролю падалиці ріпаку, соняшнику, лободи білої, гірчаків, видів осотів (з насіння), маку дикого, хрестоцвітих — талабану польового, капусти польової, кучерявця Софії, грициків звичайних та інших видів дводольних бур’янів. Норма використання становить 15 г/га + ПАР Тренд™ 90 0,25-0,3 л/га. Цікаво, що завдяки наявності у складі метсульфурон-метилу для гербіциду характерна виражена ґрунтова дія, що стримує появу нових хвиль бур’янів», — розповів Володимир Салієнко, менеджер із розвитку продуктів компанії FMC.

Детальніше про гербіцидний захист озимих культур читайте у матеріалі на SuperAgronom.com.