20 жовтня 2021, 11:05, Добрива

Уряду запропонували стратегію уникнення дефіциту добрив, що може виникнути навесні 2022 р.

Про це у коментарі AgroPolit.com повідомив депутат від «Батьківщини», член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Вадим Івченко.

На думку нардепа, сьогодні вкрай необхідно підтримати аграріїв при купівлі ними мінеральних добрив.

«Природний газ, ціна на який сьогодні сягнула 1300 доларів за кубометр, є незамінною сировиною для виробництва добрив. З нього виробляють аміак, необхідний компонент для виробництва селітри, карбаміду, КАСу, нітроамофоски, амофосу та інших добрив. На сьогодні ціни на добрива зросли вже на 40% і наш аграрій не готовий платити таку ціну. А заводи-виробники вимушені будуть істотно знизити виробництво або взагалі його зупинити. Тобто можемо прогнозувати дефіцит добрив на початок весняної посівної», —  повідомив Вадим Івченко.

На думку нардепа, уряд має терміново розробити механізми здешевлення або компенсації на купівлю мінеральних добрив для українського сільгосптоваровиробника.

Читати по темі: Ціни на карбамід знову підскочили

«Варто також підключити до вирішення цього питання Аграрний фонд, який через форвардні закупівлі допомагатиме їм добривами для посівної. Робити це потрібно зараз, щоб навесні «раптово» не зіштовхнутись з кричущим дефіцитом добрив і в авральному порядку приймати непопулярні рішення. Адже недовнесення добрив загрожуватиме скороченням виробництва продуктів харчування», — повідомив пан Івченко.

Вадим Івченко зауважив, що урядовцям варто використати сьогоднішню ситуацію на ринку газу для розвитку альтернативної енергетики, а також залучення під це інвестицій в національну економіку.

«Окрім інших, це питання також буду піднімати перед американськими інвестиційними компаніями під час своєї поїздки до Вашингтону наступного тижня», — підсумував нардеп.

Нагадаємо, що фахівці назвали фактори, які найбільше вплинуть на ринок добрив в Україні.