15 жовтня 2021, 14:15, Насіння

Фахівець розповів, як аграріям продають неякісне насіння

Про це йдеться у матеріалі «Головні фактори якості насіння, що впливають на урожай: коли генетика не завжди гарантує продуктивність».

Одним з найважливіших факторів якості посівного матеріалу є маса 1000 насінин, адже добре виповнене насіння має більшу енергію проростання, більший відсоток схожості та, відповідно, вже від початку дає гарний старт рослинам. Тому і коштують практично у всіх виробників більші насіннєві фракції дорожче, і зазвичай аграрії обирають оптимальну масу тисячі, не заощаджуючи на перспективах отримати більший урожай.

«Для пшениці, ячменю, сої чим більша маса тисячі, тим більше шансів на максимальну польову схожість насіння. Тому це досить важливий показник якості у даному випадку. Якщо мова йде про кукурудзу, то тут вже треба дивитися, які в господарстві сівалки і які фракції вони можуть краще висіяти», — каже Іван Войко, головний агроном кластера «Бровари» A.G.R. Group власником якого є Місак Хідірян.

Тож отримуючи замовлене насіння, потрібно обов’язково перевірити, що саме отримано та чи відповідає маса 1000 насінин очікуванням. Проте є один досить неприємний нюанс: деякі компанії, навіть отримавши передоплату заздалегідь, затягують терміни постачання насіння і привозять його вже практично «під сівалку», або й навіть зриваючи заплановані у господарстві терміни сівби, коли міняти і чекати на нову партію вже буває запізно.

Читати по темі: Якісна сепарація посівного матеріалу підвищує врожайність культур на 30%

І, як показує практика та свідчать агровиробники, проблема низької маси 1000 насінин притаманна багатьом компаніям, як великим транснаціональним, так і вітчизняним. Для одних компаній це були поодинокі випадки, для інших більш системні, коли про низьку масу 1000 насінин говорили аграрії одразу з кількох регіонів.

Тому, щоб отримати нормально відкаліброване насіння, його потрібно купувати заздалегідь, коли виробник і постачальник не намагаються швидше задовольнити зростаючий попит, а відтак, краще слідкують за якістю.

«Для того, щоб бути впевненим в якості посівного матеріалу, необхідно звертатися до вже перевірених постачальників насіння, які надають відповідний сертифікат. Якщо ви не впевнені в якості посівного матеріалу і бажаєте перевірити заявлений сертифікат на відповідність, то потрібно звернутися до державної або приватної насіннєвої лабораторії для перевірки цього насіння. Оскільки лише лабораторний аналіз дає змогу точно встановити якісні показники насіннєвого матеріалу, такі як чистота, схожість, енергія проростання, маса 1000 насінин тощо», — зазначає Сергій Уваров, менеджер з розвитку агротехнологій в східному регіоні компанії LNZ Group.