13 жовтня 2021, 18:00, Україна

На Тернопільщині зросла кількість мишоподібних гризунів, — небезпека для озимих

Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області.

Серед мишоподібних гризунів найбільш поширеними та шкідливими у посівах сільськогосподарських культур на території Тернопільської області є полівки, лісові, хатні, польові та інші види мишей.

«Погодні умови впродовж першої половини осіннього періоду та достатня кормова база сприяли збільшенню популяції мишей в посівах. Уже зараз на полях виявлені вогнища розвитку гризунів. Загрожують мишоподібні перш за все посівам озимого ріпаку, озимим зерновим та багаторічним травам. Живлячись в посівах пшениці полівки утворюють «пролисини», — зазначають у Держпродспоживслужбі.

В роки масового розмноження шкідників іноді виникає потреба в пересіві пошкоджених масивів. За добу вони можуть з’їсти таку кількість корму, що становить 25-40% їхньої маси, а молоді особини ще більше. Мишоподібні гризуни надзвичайно плодючі. Полівки розмножуються впродовж усього теплого періоду, за наявності достатньої кількості корму та відсутності відлиг здатні розмножуватись і взимку під снігом. Одна самка може давати до 88 особин на рік.

Враховуючи високу здатність до швидкого розмноження та міграції, існує висока ймовірність того, що надалі щільність мишоподібних гризунів та інтенсивність заселення озимих культур зростатиме.

Читати по темі: Мишоподібні гризуни почали мігрувати до зерносховищ, — названо надійні родентициди

«Спостерігається міграція мишоподібних гризунів у зерносховища, на присадибні ділянки, у приватні господарства. Мишоподібні гризуни завдають значної шкоди не лише посівам сільськогосподарських культур, але є і переносниками багатьох хвороб небезпечних для людей та свійських тварин — лептоспірозу, псевдотуберкульозу, туляремії, спірильозу та ін. Щоб зменшити ризик зараження вищезазначеними хворобами рекомендується не контактувати з гризунами, а також  проводити захисні заходи для боротьби з шкідниками», — нагадують фахівці.

З метою збереження посівів озимих культур та майбутнього урожаю, щоб уникнути завдання шкоди посівам для проведення ефективного та вчасного захисту потрібно систематично проводити обстеження, визначати видовий склад гризунів. Регулярні обстеження та вчасний захист дадуть змогу запобігти ускладненню фітосанітарного стану й посприяють успішній зимівлі озимих культур.

Захист посівів озимини, багаторічних трав та ріпаку від мишоподібних гризунів проводять за наявності 3-5 жилих колоній на 1 га шляхом розкладання отруєних принад у жилі нори, відповідно до «Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Хімічні обробки треба проводити відповідно до економічних порогів шкодочинності, суворо дотримуючись техніки безпеки.