19 червня 2017, 12:00, Світ

Сильфій пронизанолистий може конкурувати з кукурудзою по врожайності

Культура ця називається сильфій пронизанолистий, в XVIII столітті ця рослина з родини айстрових прибула до Європи з Америки. В даний час на теренах Білорусі сільфій займає понад 20 гектарів. Зараз в експерименті зайняті господарства в Малоритському, Кам'янецькому, Пінському, Іванівському, Дрогичинському, Жабінковському та інших районах. А з осені нинішнього року площі планують збільшити в два рази, повідомляє інтернет портал Вечірній Брест.

«Сильфій пронизанолистий — це багаторічна культура з дуже великим урожаєм зеленої маси. До слова, середній урожай кукурудзи вона перевищує приблизно в три рази. Причому дбати про сильфію потрібно лише в перший рік, на одному місці вона може виростати 20-30 років без особливого догляду. Це дозволить отримати не тільки великий економічний ефект,  а й захистити багато типів грунтів від деградації, особливо торфовища. До того ж сильфій інтенсивно цвіте в другій половині літа чим привертає велику кількість бджіл і є хорошим медоносом», — повідомляє молодший науковий співробітник інституту Марина Пастухова.

Поки мова не йде про заміну кукурудзи на сильфію. Буде добре, якщо ця культура буде співіснувати нарівні з перевіреною часом кукурудзою і сприяти реабілітації грунтів. Вирішити останню проблему не менш важливо, ніж нагодувати худобу. Сміливий експеримент з вирощування сільфії вже розпочато в Вітебській та Могильовській областях, на черзі всі інші.