13 жовтня 2021, 14:00, Техніка

Якісна сепарація посівного матеріалу підвищує врожайність культур на 30%

Про це йдеться у матеріалі «Ірина Чорнобай: Міні-лінія «Аеромех» на Kurkul.com.

«Якісна передпосівна підготовка насіння — це один із ключових етапів вирощування рослин, що завжди є запорукою високого врожаю. Обсяги і терміни дозрівання врожаю прямо пропорційно залежать від якості попереднього очищення посівного матеріалу та його калібрування за питомою вагою. Спочатку насіння очищається від усіляких домішок, як-от каміння, ґрунт, насіння інших рослин, неорганічне сміття тощо. З цією процедурою сумлінно та якісно справляються зерноочисні комплекси різних модифікацій виробництва «Аеромех», — розповідає Ірина Чорнобай, співзасновниця та комерційна директорка заводу «Аеромех».

На запитання, наскільки можливо підвищити врожайність зерна при сепарації за ознаками біологічної цінності, пані Чорнобай відповіла, що у наукових експериментах вдалось отримали результати 35-40% збільшення врожаю, але на практиці аграрії найчастіше отримують 25-30% за рахунок сортування на сепараторах САД.

Читати по темі: Спільне володіння сільгосптехнікою зменшить фінансове навантаження на аграріїв

 

«До речі, обмежень по культурах, зерно яких можливо якісно очистити технологією САД, немає. Натомість апарат надає змогу додатково сортувати будь-який сипучий матеріал. Якщо зерно дуже брудне, можливо, є необхідність пропустити його повторно через сепаратор. Останнім часом у аграріїв добре налаштовані комбайни, і матеріал очищається за один раз. Варто зазначити, що завод «Аеромех» виробляє модифікації сепараторів продуктивністю від 1 до 200 т/год», — зазначає пані Ірина.

Також за її словами, насіннєва мобільна станція має окупитися вже за перший сезон. Адже завдяки її технології залучається менше робочої сили та наявна суттєва економія часу. Окремо можна виділити надбавку до врожаю майже на третину, що досягається шляхом отримання якісного посівного матеріалу.