12 жовтня 2021, 15:30, Україна

Зрошення в Україні: озвучено види та особливості вибору дощувальних машин

Про це йдеться у матеріалі «Зрошення полів під ключ: як це працює в Україні» на Latifundist.com.

Базовий конструктив дощувальних машин, що популярні в Україні, схожий з американськими зрошувальними системами, але разом з тим, є і власні конструкторські розробки вітчизняних виробників.

Сьогодні, в залежності від потреб аграріїв і характеристик поля, на ринку можна знайти дощувальні системи наступного типу:

  • кругові стаціонарні системи;
  • фронтальні дощувальні системи;
  • універсальні (іподромні) системи з функцією розвороту.

«В цьому році ми запустили першу двокрилу зрошувальну систему. Її відмінна риса — наявність автономної насосної станції з забором води з каналу і управління по тросу, — розповідає Станіслав Возний, керівник мелітопольського сервісного центра Variant Irrigation. — Наше обладнання постійно модернізуємо, тому в недалекому майбутньому будемо готові представити новинки, зокрема машину барабанного типу».

Читати по темі: На ринок вийшов новий бренд дощувальних машин

Вибір того чи іншого типу дощувальних машин залежить від конфігурації поля. Так, в Херсонській області найчастіше ставляться машини кругового типу. У Дніпропетровській і Запорізькій областях переважають поля змішаного типу — квадратні і прямокутні. Якщо поле має квадратну форму, готове під кругову машину, то, логічно, рекомендується саме цей тип машини.

На прямокутних найчастіше використовуються машини фронтального типу, оскільки вони можуть 100% покрити поле. Але також використовуються і машини кругового типу, якщо є умови, щоб вони були ефективні на цій ниві. Якщо поле неправильної форми, то можна використовувати машини іподромного або лінійного типу.