11 жовтня 2021, 08:00, Добрива

Експерти розкрили особливості підживлення озимого ріпаку восени

Про це розповіли фахівці UKRAVIT SCIENCE PARK.

Дуже важливим є забезпечення озимого ріпака збалансованим мінеральним живленням в осінній період, оскільки це є передумовою його успішної перезимівлі: за даними літературних джерел, озимий ріпак за врожайності 3,5 т/га ще восени потребує:

  • 50-60 кг/га азоту (N);
  • 18-20 кг/га фосфору (P2O5);
  • 60 кг/га калію (K2O);
  • 56-60 кг/га кальцію (СаО);
  • 5-10 кг/га магнію (MgO);
  • 23 кг/га сірки (S);
  • 100-120 г/га бору (B);
  • 10-40г/га міді (Cu);
  • 100-120 г/га марганцю (Mn) та 60-150г/га цинку (Zn).

За осінню вегетацію, яка становить не менше 60-80 днів, у листках і кореневій шийці культури повинна накопичитись достатня кількість захисних речовин (цукрів, пентоз, амінокислот, фітогормонів), які мають низьку точку замерзання та забезпечують підвищену стійкість його біоколоїдів проти коагуляції від впливу низьких і мінусових температур, що є вирішальним у його зимостійкості та вдалій перезимівлі. При цьому також відбувається закладання квіткових і верхівкових бруньок, процес диференціації конусу наростання (поділ клітин).

«70% майбутньої врожайності озимого ріпака закладається ще восени до настання зимового стану спокою, — відзначають фахівці UKRAVIT SCIENCE PARK. — А оскільки озимий ріпак є типовим борофілом та сіркофілом, позакореневі підживлення у фазі 4-6 листків (осінньої розетки) культури легкодоступними сполуками бору (В), азоту (N), сірки (S) та іншими елементами мінерального живлення є потрібним технологічним заходом в управлінні її мінеральним живленням».

Читати по темі: В UKRAVIT розповіли, як восени захистити озимий ріпак від шкідників

 

Для формування врожайності 3,5 т/га ріпак озимий потребує не менше 350-400 г/га бору (В). Цей елемент в осінній період сприяє формуванню точок росту (твірних тканин) як стебла й зачаткових квіток, так і добре розвиненої кореневої системи, формуванню оптимального співвідношення між надземними органами та кореневою системою, синтезу та переміщенню вуглеводів із листків до кореневої системи, усуває її дуплистість та поліпшує перезимівлю в цілому. А позакореневі підживлення добривами Авангард® Бор у нормі 1,0-1,5 л/га або AVANGARD® CrystalMax B-21 у нормі 0,5-1,0 кг/га здатні забезпечити осінні фізіологічні потреби ріпака у борі, — наголошують експерти.

«Одночасно, для формування врожайності культури 3,5 т/га потрібно не менше 50,0 кг/га сірки (S). Позакореневе підживлення у фазі осінньої розетки легкозасвоюваними добривами Авангард® Сірка+азот+мікро (3,0-5,0 л/га) разом із добривом Авангард® Бор (1,0-1,5 л/га) або AVANGARD® CrystalMax B-21 (0,5-1,0 кг/га) в одному робочому розчині буде не лише сприяти активному росту та розвитку культури, а й успішній перезимівлі та формуванню високої врожайності», — резюмували в UKRAVIT SCIENCE PARK.