5 жовтня 2021, 14:10, Добрива

Карбамід може здорожчати до 30000 грн за тонну

Підготував SuperAgronom.com за даними fbc.ua та tsn.ua.

«Буквально минулого тижня карбамід в портах Південного торгувався за ціною в $490-540. Більш того, вже наразі багато компаній заздалегідь обумовили ціни на карбамід на рівні $590-630 (15,7-16,7 тис. грн), уклавши відповідні контракти», — пишуть експерти.

Зараз таке різке зростання цін експерти пов’язують з підвищенням вартості газу і скороченням потужностей виробництва добрив.

«На ринку мінеральних добрив — криза. Через стрибки цін на газ багато європейських виробників були вимушені закрити власне виробництво. Українські аграрії переживають, що проблеми можуть з’явитись і в Україні. Але українські виробники мінеральних добрив кажуть, що хвилюватись немає причин. Адже вони працюють із повним завантаженням і зупинятися не збираються», — зазначають у ТСН.

{tgPost:data-telegram-post="superagronomcom/3692" data-width="100%"}

Читати по темі: Вартість добрив невпинно зростає та як подорожчання газу вплине на сільське господарство

Згідно з даними прайсу (до 7 жовтня 2021 р.) групи компаній «Хімтрейд», що займає 5-8% частки загальноукраїнського ринку постачання мінеральних добрив і виробляє 100% української аміачної селітри і близько 50-60% українського карбаміду. Наразі вартість аміачної селітри становить 20 тис. грн, карбаміду 25 тис. грн. 

«Добрива ми закупили ще влітку, то нам на осінню посівну кампанію вистачить в повному обсязі. Що далі, які дії будуть, побачимо. Зараз складається так, що всі добрива дуже сильно дорожчають. Особливо азотні добрива», — зазначає пан Михайло, агровиробник із Кіровоградщини.

Наразі в Україні є кілька заводів, які виробляють мінеральні добрива. Два призупинили виробництво. Один через ціни на газ, інший через технічні проблеми. Решта працює. Готове добриво фасують у біг-беги по 500 кг. Продають не лише в Україну, а й за кордон. Місцевим аграріям привозять карбамід вантажівками та залізницею.

Читати по темі: Підвищення цін на газ спровокує зупинку тепличного бізнесу в Україні, — експерти

Прогнози щодо цін на добрива різні, дехто вважає, що ціни не зростуть, так як їх контролюють олігархи. Інші навпаки, готуються до гіршого — понад 30 тис. грн/тонна. Та більшість все ж вирішили не купувати добрива, поки їх вартість не стабілізується.

Нагадаємо, у НААН перевіряють технологію вирощування сої без внесення міндобрив.

©Микола Деркач, SuperAgronom.com, 2021