5 жовтня 2021, 11:00, Технології

Бджоли можуть підвищити врожайність до 20% — досвід

Про це Укрінформу під час публічного обговорення «Стан та перспективи розвитку бджільництва в Україні. Нові виклики у 2021-2022 роках» розповів спеціаліст відділу земельних та майнових відносин МХП Андрій Юрченко.

За його підрахунками, тільки один із найбільших в Україні агрохолдингів — МХП — завдяки бджолам може додатково отримувати по 400 млн грн на рік. І в холдингу одними з перших оцінили такі перспективи. За попередніми підрахунками, мова йде про потребу у сотнях тисяч бджолосімей.

«Ми і власні промислові пасіки запустили для вивчення змін врожайності, й максимально пішли шляхом оренди бджолосімей та співпраці з пасічниками на місцях», — розповів пан Юрченко.

Експерт уточнив, що цього літа на полях агрохолдингу працювали більш як 20 тис. бджолосімей.

«Понад 5 років тому я почав досліджувати вплив бджіл на врожайність сільгоспкультур. За цей час вдалося чітко простежити закономірність: навіть за найгірших умов там, де вивозили пасіки на поля, віддача посівів соняшнику й ріпаку зростала на 10-20%. А якщо спрацьовували всі три визначальні для врожайності фактори — погодні умови (на що агроном молиться), технологічно вдало виконані агрономічні операції і робота бджіл, яких вчасно, до початку цвітіння, вивезли на поле, віддача була ще більшою», — розповів фахівець.

Така співпраця, за його словами, вигідна й бджолярам. Адже вони отримують збільшення медоносної бази, а отже, більший взяток.

Читати по темі: Новітні технології здатні врятувати мільйони бджіл: аналіз сучасних винаходів

Поки що левову частку меду українські пасічники отримують під час цвітіння соняшнику. Надалі ж можна буде домовлятися і про співпрацю на площах, засіяних сидератами та іншими медоносними культурами, сказав пан Юрченко.

Утім, на його думку, наші аграрії погано поінформовані про такі можливості й обопільну вигоду від співробітництва із власниками вуликів. Звідси — й постійні конфлікти між пасічниками й аграріями, що спеціалізуються на вирощуванні продукції рослинництва, пов’язані з використанням на полях у період лету бджіл пестицидів та агрохімікатів, які призводять до масової загибелі комах.

«Насправді ворожнеча через те, що між бджолярами й аграріями немає порозуміння. Приміром, можна обробляти поля тільки вночі, постійно спілкуватися, радитися з бджолярами. І результат у вигляді додаткових центнерів з гектара не забариться», — вважає експерт.