1 жовтня 2021, 09:30, Технології

У НААН перевіряють технологію вирощування сої без внесення міндобрив

Про це повідомив Інститут сільськогосподарської мікробіології та АПВ НААН м. Чернігів на власній сторінці у Facebook.

«Вчора (24 вересня 2021 р.) наші науковці відвідали північне відділення одного з агрохолдингів, де проводяться виробничі випробування низки біопрепаратів на посівах соняшнику, сої та кукурудзи. На даний час зібрано соняшник і проводиться аналіз урожайних даних. На сої зібрано контрольні ділянки і збиральні роботи призупинено у зв’язку з рясними дощами»», — розповідають у НААН.

За їх словами, дослідні ділянки кукурудзи також знаходяться в гарному стані. Щодо сої, то в господарстві впевнені в безперспективності її вирощування без бактеризації насіння. Тому в поточному році закладено низку дослідів з різними інокулянтами закордонного та вітчизняного виробництва, в тому числі з Ризогуміном.

Читати по темі: Фахівці прогнозують збільшення валового збору олійних культур в Україні на 20%

Також в господарстві апробують технологію вирощування сої без застосування мінеральних добрив, але за обов’язкової бактеризації насіння. Наприклад, минулого року за такої технології урожайність сої становила в середньому 2,5 т/га.

«Загалом же огляд посівів дає оптимістичні підстави сподіватися щодо вищої, у порівнянні з контролем, урожайності на ділянках із застосуванням біопрепаратів Інституту», — резюмували фахівці.