2 жовтня 2021, 12:00, Техніка

Спільне володіння сільгосптехнікою зменшить фінансове навантаження на аграріїв

Підготував SuperAgronom.com за матеріалами AgriCulture.com.

«Зменшіть фінансове навантаження на купівлю та обслуговування сільськогосподарського обладнання, розділивши його з іншим аграрієм. Розподіл використання та витрат на сільськогосподарське обладнання — це один із способів стати власником агротехніки і навіть скоротити вартість її обслуговування», — йдеться у матеріалі.

Меліса О'Рурк, спеціаліст з управління агробізнесом в Університеті штату Айова, США, стверджує, що існує багато сценаріїв, коли угода про спільний доступ буде дійсно працювати. Один із таких сценаріїв співпраці — між досвідченим аграрієм, у якого вже є власний парк сільгосптехніки, та молодим підприємцем, який знаходиться на ранніх стадіях розвитку господарства.

Читати по темі: Анонсовано розширення державної підтримки для українських виробників сільгосптехніки

«Можливо, вам потрібне нове обладнання або оновлення старої техніки, але чи є можливість зробити таке капіталовкладення? Тут і з’являється сфера, де ви можете співпрацювати з іншим агровиробником, хто, можливо, тільки починає розвивати власне господарство, і ви можете розподілити навантаження, — говорить пані Меліса. — Отже, цей старший, більш зрілий аграрій може продовжувати займатися сільським господарством без значних витрат (інвестицій) на обладнання».

Витрати на спільне володіння технікою розподіляються порівну. Усі деталі варто не просто проговорити, але і створити письмову, завірену у нотаріуса угоду.

«Нехай адвокат перегляне договір, щоб переконатися, що пункти зрозумілі. Часто люди можуть домовлятись про щось, навіть прописувати це, і не усвідомлювати, що складові договору не настільки зрозумілі сторонам, як це має бути, — наголошує пані О'Рурк. — І тоді, коли справа дійде до ремонту або часових рамок експлуатації, проблеми не виникатимуть».