1 жовтня 2021, 15:30, Україна

На Закарпатті у аграрія вилучили елітні коноплі на 5 млн грн

Про це інформує прес-служба Національної поліції Закарпатської області.

29 вересня 2021 р., слідчі ГУ поліції Закарпаття спільно з оперативниками Управлінням боротьби з наркозлочинністю за силової підтримки бійців Роти поліції особливого призначення провели обшук в одному із прикордонних сіл Закарпаття, неподалік Виноградова. 48-річний господар території, на якій проводили слідчі дії, є фігурантом наркозлочину.

Поліцейські обшукали господарство з численними теплицями, проте спершу знайшли лише кілька стебел коноплі.

Однак ретельно оглянувши територію, правоохоронці виявили люк до таємного підвалу, який був розташований у приміщенні, де утримувалися свійські тварини. З’ясувалося, що під землею зловмисник викопав та обладнав дві кімнати, оснащені за всіма технологічними вимогами для вирощування коноплі. Зокрема приміщення були обладнані:

  • системою крапельного поливу;
  • кондиціонерами та витяжками;
  • пристроями, що збагачували теплицю киснем;
  • датчиками вимірювання рівня світла, тепла та вологи, і навіть пристроями, що вимірювали кислотність ґрунту.

 

Читати по темі: У посівах соняшнику на Дніпропетровщині знайшли коноплі на 28 млн грн

Загалом правоохоронці вилучили з підвалу 684 стебла коноплі. Всі рослини елітного сорту, які були вирощені максимально правильно для отримання з них якнайбільше наркотичного ефекту. На чорному ринку вартість продукції з цих рослин становила б не менше 5 млн грн. Крім цього в ході спецоперації вилучено 300 грамів уже висушеної наркотичної речовини, насіння для майбутніх врожаїв та пістолет.

Організатора наркоплантації слідчі затримали в порядку статті 208 КПК України та помістили до ізолятора тимчасового тримання. На місці події працювала лабораторія Закарпатського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру та співробітники відділу криміналістичного забезпечення слідчого управління. Всі вилучені речові докази скеровано на експертизу.

Поліцейські, за процесуального керівництва обласної прокуратури, готують матеріали для повідомлення зловмиснику про підозру у злочині передбаченому ч.2 ст.310 Кримінального кодексу України, тобто незаконний посів або вирощування рослин коноплі у кількості більше 50 рослин. За такі дії зловмиснику загрожує до семи років позбавлення волі.