16 червня 2017, 16:50, Насіння

Вже через рік українське насіння можна буде продавати в Європі

Про це повідомляє AgroPolit.com з посиланням на заступника міністра аграрної політики та продовольства Олену Ковальову.

Заступник міністра розповіла про досягнення в адаптації системи вітчизняної селекції та сертифікації насіння до європейських вимог під час Міжнародного дня поля «Сучасні сорти зернових культур миронівської селекції та особливості технології їх вирощування» в Миронівському інституті пшениці ім. Ремесла НААН.

«Такі події, як цей День Поля, доводить важливість тісного співробітництва науковців з реальним сектором економіки. Нові сорти щороку поповнюють Державний реєстр України і сертифікація національних розробок та напрацювань згідно до вимог ЄС значно розширить ринки збуту насіння української селекції», — зазначила Олена Ковальова за результатами огляду демонстраційних полів Миронівського інституту пшениці ім. В.М. Ремесла, звертаючись до учасників заходу.

Заступник міністра висловила сподівання, що, українські сорти пшениці будуть користуватися попитом на зовнішніх ранках за умови виконання міжнародних вимог до сертифікації насіння.Оскільки сертифікація до вимог ЄС — це не тільки нові ринки. Це і диверсифікація, і збільшення обсягів як експорту, так і виробництва якісного насіння пшениці

«В 2016 році було проведено аудит інспектування по OECD (Організація економічного співробітництва та розвитку) систем сертифікації насіння на вимоги ЄС. Ми вже маємо офіційну відповідь з Брюсcелю, що орієнтовно з 2017 на початку 2018 року Європа офіційно визнає ефективність системи оцінки і сертифікації насіння в Україні до європейських вимог», — наголошує вона.

Найближчим часом від науковців очікується адаптація відповідних методик вирощування олійних культур. Також подана заявка по визнанню в OECD  систем сертифікації насіння цукрових буряків.

Таким чином, вже зовсім скоро насіння вітчизняної селекції можна буде продавати європейським агровиробникам.