16 червня 2017, 15:15, Насіння

В Полтавській аграрній академії виводять унікальні сорти озимої пшениці

Про це повідомляє місцевий телеканал «МІСТО».

Село Бричківка Полтавського району. Тут розташовуються селекційні ділянки Державної аграрної академії. На них науковці вирощують нові сорти польових культур. Процес цей складний і довготривалий. Час створення сорту займає 18-20 років.

«За рахунок селекції вирішується основне питання — це продовольча програма нашої держави. А друге, коли ми вступили в роки глобального потепління, відсутності або дефіциту вологи. Наша область знаходиться в зоні дефіциту, посушливості клімату, то якраз селекція відіграє в цьому плані досить велику роль», — говорить професор кафедри землеробства та агрохімії ПДАА Микола Опара.

Зараз на цих ділянках, що знаходяться на межі трьох кліматичних зон, науковці займаються вирощуванням гороху, проса, гречки, ріпаку. Та найбільшу площу тут займають посіви озимої пшениці.

«Тут зараз ви бачите селекційні ділянки, де кожна діляночка, вона отримана завдяки схрещуванню двох батьківських компонентів, завдяки отриманню однієї зернини. За останні роки у нас зараз в реєстрі 14 сортів озимої пшениці. 8 сортів проходять державне сортовипробування», — розповідає зав. кафедрою селекції, насінництва та генетики ПДАА Володимир Тищенко.

Щороку в академії влітку влаштовують Дні поля. На них запрошують фермерів та представників сільськогосподарських підприємств, які безпосередньо працюють із плодами полтавської селекції. Аграрії розповідають про цю озиму пшеницю як про культуру стійку до посухи та морозів.

«От у минулому році сорт, який виведений на цій сортодільниці під керівництвом академіка Тищенка Володимира Миколайовича, дала по 42 центнери. Це тоді, коли інші сорти давали набагато нижче», — зазначає директор агрофірми «Україна» Іван Балюк.

Селекційні зразки також дозволяють коригувати строки посівів. Якщо раніше озиму пшеницю засівали на початку вересня, зараз — наприкінці жовтня. Це сорти, які мають високий вміст білка та клейковини. Ці два показники, кажуть фахівці, визначають якість зерна. Такі унікальні властивості полтавської озимої, кажуть партнери аграрної академії, відомі не лише у нашій області.

Особливе значення, кажуть фахівці, селекція має в умовах органічного землеробства, коли б сорти, незалежно від погодних умов, давали високі врожаї.