29 вересня 2021, 14:00, Світ

Світу загрожує масштабна катастрофа, спровокована глобальним потеплінням — генсек ООН

Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, передає tengrinews.kz з посиланням на news.un.org.

За його словами, потепління на 2,7℃ принесе за собою жахливі наслідки, враховуючи, що зростання навіть на 1,5℃ — вже буде катастрофою. У своїй промові він посилався на результати наукових досліджень фахівців.

«Щоб обмежити підвищення температури (хоча б до 1,5℃), нам необхідно до 2030 року скоротити шкідливі викиди в атмосферу на 45%, що дозволить нам досягти вуглецевої нейтральності до середини століття», — наголошує пан Гутерріш.

Натомість зобов'язання, взяті країнами сьогодні, передбачають збільшення викидів парникових газів до 2030 року — у порівнянні з рівнями 2010 р. — на 16%. Порятунок теперішнього та майбутнього поколінь — це спільна відповідальність, — сказав генсек ООН.

Читати по темі: Аграрій назвав строки окупності дощувальних машин

Насамперед підвищення температур призведе до дефіциту вологи на полях і, як наслідок, масштабних посух, які знищуватимуть урожаї. Все це може призвести до нестачі продуктів харчування та голоду.

Генсек ООН закликав вже сьогодні світових лідерів зробити все можливе, щоб майбутній саміт увінчався успіхом, ознаменувавши тим самим поворотний момент у боротьбі з глобальним потеплінням.

«Як кажуть вчені, досягнення показника у 1,5℃ все ще можливо, але для цього більшості країн необхідно різко підвищити зобов'язання зі скорочення викидів на національному рівні, — наголосив Антоніу Гутерріш. — Ініціативу зобов'язані взяти на себе розвинені країни, але і держави з економікою, що розвивається, не повинні залишатися осторонь».

Нагадаємо, у світі може наступити посуха небувалих масштабів, — ООН.