24 вересня 2021, 11:00, Світ

Датські аграрії вирощують сільгоспкультури між рядами сонячних панелей

Про це розповідає Мерете Хаттесен (Merete Hattesen) — журналіст і редактор журналів LandbrugsAvisen та Mark and Mark Plus, йдеться в матеріалі на Landbrugsavisen.dk.

«Нещодавно я відвідала новий парк сонячної енергії Harre Solarpark недалеко від міста Сківе (Skive, що на північному заході Данії, — ред.), який був нещодавно побудований на землі, орендованій місцевим аграрієм і підключений до мережі компанією European Energy. Тепер парк забезпечує зелену електроенергію приблизно для 14 тис. датських сімей в цьому районі в рік», — розповідає пані Мерете.

Установка виглядає вражаючою і складається в основному з сонячних панелей типу трекерів, де сонячні панелі рухливі і автоматично слідують за шляхом сонця по небу, щоб оптимізувати вироблення сонячної енергії. Це означає, що стіни сонячних елементів можуть бути горизонтальними, вертикальними і похилими, що і дозволяє вирощувати сільськогосподарські культури між довгими рядами сонячних стін, — описує Хаттесен свої враження.

Читати по темі: Науковці з Данії розробили розумну систему зрошення для теплиць

Зазначається, що на території «сонячного парку» можна вирощувати що завгодно — від пшениці до полуниці, а якщо закрити його дахом, то вийде величезна теплиця. Так і збирається зробити Кнуд Ерік Андерсен (Knud Erik Andersen), директор і засновник European Energy.

«Чому б не зробити наступний крок — по черзі покласти скло між сонячними панелями, щоб поле стало великою теплицею, де можна вирощувати ягоди, овочі та ін.», — говорить він.

Планується, що реалізація плану з будівництва комбінованої фотоелектричної системи-теплиці розпочнеться вже цієї осені.

«Спочатку ми побудуємо об’єкт 100x150 метрів з покриттям сонячними батареями 40-45%, а решта буде скло. Це — перший прототип. Далі будемо розширювати до 4 га. Висота даху становитиме 5 метрів», — пояснив директор компанії.

Також наголошується, що в Данії отримати схвалення на звичайні фотоелектричні системи може бути досить складно. Кнуд Ерік Андерсен вважає модель теплиці однозначно вдалим проєктом, який і дає непоганий дохід, і створює багато робочих місць.