22 вересня 2021, 17:30, Добрива

Вартість добрив невпинно зростає та як подорожчання газу вплине на сільське господарство

Про це йдеться у матеріалі «А у нас дорогий газ, або Як здорожчання позначиться на аграрій галузі» на Latifundist.com.

Як повідомляв Elevatorist.com, 16 вересня ціни на газ на елеваторах в різних регіонах України, за даними учасників ринку, дуже відрізнялися — від 19-20 тис. за тисячу кубометрів до 28 тис. грн.

«Ціна на природний газ з початку року зросла майже в три рази. Напряму це не сильно вплине на собівартість продукції. У більшості випадків він використовується для сушки і займає не значну питому частину. Виняток становитимуть лише агропідприємства, які займаються виробництвом цукру, переробкою сої та соняшнику. Тут вартість природного газ становить до 50% собівартості кінцевого продукту. З іншого боку, газ — це до 80% вартості азотних добрив. А це вже суттєва стаття витрат агропідприємств. Також треба враховувати, що рекордні ціни на природний газ впливають на ритмічність заводів з виробництва добрив», — розповідає Роман Кравець, керівник направлення LNZ Energo компанії LNZ Group.

За його словами, це в подальшому може спровокувати зрив посівної кампанії, якщо відкладати закупівлі.

«До позитиву можна віднести тільки, що в цьому році спостерігаються рекордні показники на всіх сировинних ринках. Де більше, де менше. Тому, впевнений, що більшість агропідприємств закінчать сезон з прибутком», — сказав пан Кравець.

Читати по темі: Ціни на зернові культури в Україні продовжують повзти вгору, — Zernotorg.ua

Але виробники добрив налаштовані не так оптимістично

Природний газ — це незамінна сировина для виробництва добрив. З нього виробляють аміак, необхідний компонент для виробництва селітри, карбаміду, КАСу, нітроамофоски, амофосу і інших добрив.

«Якщо дорожчає газ, то автоматично зростає ціна абсолютно на всі добрива. Ми, виробники, потрапляємо в певну пастку. Тому що аграрій не готовий платити такі гроші за добрива. Це для нього нерентабельно. Вже сьогодні ціна зросла на 40%», — говорить Віталій Попов, власник «УТК ХімАльянс».

Він також не виключає, що з жовтня і інші українські заводи-виробники добрив або істотно знизять вироблення до мінімальної, або будуть повністю зупиняти виробництво. Так як зростання цін стримати не вдасться — газ займає понад 50% собівартості добрив.

«Стабілізації цін в жовтні не буде. Так як немає стабільності в країні. У нас постійне, часто необґрунтоване зростання цін на азотні і фосфорні добрива», — зазначає Сергій Рубан, директор з маркетингу компанії «Українські мінеральні добрива (UMF)».

Олег Арестархов, директор з корпоративних комунікацій Group DF, каже, що газ — це приблизно 70-80% собівартості азотних добрив, тому природно, що зростання ціни б'є по маржинальності азотного бізнесу.

Ця криза, на думку фахівця, змінить архітектуру ринку: збільшиться число аграріїв, які будуть купувати добрива завчасно, в низький сезон, а не на споті.

Що вийшло зараз? — Ті агровиробники, які звикли купувати добрива на споті, зіткнулися з високими цінами на добрива. А ті, хто купував заздалегідь — в травні або червні — виграли. Аграрії вже зробили свої висновки, і головний із них простий: «готуй сани влітку».