17 вересня 2021, 15:30, ЗЗР

У Держекоінспекції оголосили про проведення позапланової перевірки агрохімікатів

Про це заявив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований.

«Держекоінспекція підготувала звернення щодо необхідності проведення позапланових перевірок підприємств у сфері поводження з засобами захисту рослин, стимуляторами їх росту, мінеральними добривами та хімічними речовинами. Хаотичне використання цих речовин негативно впливає на якість підземних вод та річок», — сказав Андрій Мальований.

Найближчим часом Держекоінспекція також проведе позапланові перевірки понад 500 підприємств-водокористувачів. В ході цих заходів контролю виявлять проблемні об’єкти та змусять суб’єктів господарювання дотримуватись вимог екологічного законодавства.

Читати по темі: На ринок вийшов новий бренд дощувальних машин

«Забруднення водних ресурсів — велика загроза для продовольчої безпеки та сільського господарства України. Протягом 8 місяців поточного року Держекоінспекція розрахувала збитки у цій сфері на суму майже 160 млн грн, а це, в свою чергу, більше 4,4 тис. порушень. Їх результатом є катастрофічне забруднення водних ресурсів. А подача забрудненої або ж недостатньо очищеної води для зрошення угідь призводить до засолення ґрунтів, погіршення врожайності і може стати причиною продовольчої кризи», — заявив Андрій Мальований.

Як приклад він згадав Інгулецьку зрошувальну систему — одну з найбільших меліоративних об’єктів, який наразі припинив постачання води аграріям, адже рівень хлоридів у водоймищі в три рази вищий за норму. Підприємства, що здійснюють скид шахтних вод у річку, зупинили фінансування заходів з промивання русла.

Нагадаємо, понад 80% водойм у Німеччині забруднені пестицидами.