17 вересня 2021, 11:00, Україна

Україна втратила значну частину гумусу, земля невпинно втрачає родючість, — Гриневецький

Про це інформує прес-служба Одеської ОДА.

«Завдяки великому ресурсному потенціалу природної родючості чорноземів Україна займає провідні позиції у світовому експорті зернових культур і соняшнику. Разом з тим, в Україні протягом останніх років домінувала незбалансована дефіцитна система землеробства з поступовим збідненням ґрунтово-ресурсного потенціалу та погіршенням екологічного стану ґрунтів», — розповідаєм керівник Одеської ОДА Сергій Гриневецький.

Як наслідок, ґрунти втратили значну частину гумусу, найродючіші у світі чорноземи перетворилися на ґрунти з середнім рівнем родючості і продовжують погіршуватися. Зберігати й надалі такий підхід до родючості неприпустимо, бо це призведе до подальшого загострення проблеми, — підкреслює пан Сергій.

Читати по темі: Аграріям запропонували інженерне рішення для висіву насіння у вологий ґрунт

«Спеціалістами Одеської філії державної установи «Інститут охорони ґрунтів України» встановлено, що структура сільськогосподарських угідь Одеської області не відповідає вимогам ландшафтно-врівноваженого землеробства, бо їх розораність дуже висока і становить більше 80%. Для переходу на ґрунтозахисне і екологічно безпечне землеробство потрібно частину орних земель вивести з обробітку під ліси, луки, пасовища, водоймища, заповідні і рекреаційні зони» — наголосив голова Одеської ОДА.

Пан Гриневецький відзначив, що в сівозміни необхідно вводити багаторічні трави, зернобобові культури, сидеральні пари. В якості органічного добрива використовувати солому і пожнивні рештки інших культур з метою покращення балансу гумусу і поживних речовин в ґрунтах.

«Земельний фонд Одещини становить 3,3 млн га. Сільськогосподарські угіддя — 2,6 млн. га, із них: рілля — 2,1 млн га; багаторічні насадження — 90,9 тис на; сіножаті, пасовища — 406 тис. га. Кожні 5 років ми втрачаємо 0,4-0,5% гумусу. Нині чорноземи області мають 3,5-4% гумусу, а раніше — було 6%» — додав голова Одеської облдержадміністрації.

Нагадаємо, на полях під сівбу озимих відзначається ґрунтова посуха — Гідрометцентр.