16 вересня 2021, 17:00, Україна

На полях під сівбу озимих відзначається ґрунтова посуха — Гідрометцентр

Про це повідомляється в щомісячному огляді «Укргідрометеоцентру», передає Latifundist.com.

Метеорологи зазначили, що накопичення запасів вологи в ґрунті під посіви озимих культур урожаю 2022 року майже не відбувалося через відсутність ефективних опадів. Однак розвиток ґрунтової посухи стримувався низькими температурами повітря і самого ґрунту.

«Станом на 10 вересня на призначених для сівби озимих культур площах спостерігалася ґрунтова посуха, зокрема в південно-східній частині країни, в Полтавській, Харківській, деяких районах Сумської областей. В цих регіонах запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту були менш як 10 мм, місцями орний шар був сухий зовсім», — прокоментували експерти.

Читати по темі: На ринок вийшов новий бренд дощувальних машин

За даними Укргідрометеоцентру, на решті території зволоження ґрунту достатнє і оптимальне, місцями задовільне. В цілому ж вологозабезпеченість посівів озимих культур цьогоріч сформувалась в Україні значно краще, ніж в попередні 5 років.

Також в Україні спостерігались заморозки, які були небезпечними для неприбраних теплолюбних овочевих культур, а також викопаних і неукритих бульбокоренеплодів.