16 вересня 2021, 09:30, Україна

Аграріїв попередили про поширення ріпакового пильщика полями Київщини

Про це 15 вересня 2021 р. повідомила прес-служба установи.

Шкідник масово з’являється з настанням прохолодної погоди, особливо при високій вологості повітря. Додатковий період живлення відбувається на дикорослих рослинах з родини капустяних. Самиці пильщика другого покоління відкладають яйця в кінці серпня – на початку вересня на листя ріпаку.

«Самка здатна відкласти від 200 до 350 яєць. Здійснює вона це по одному яйцю в епідермісі листкової пластини. Яйцекладки побачити дуже легко, адже там є характерне здуття. Самки в холодну та дощову погоду не здатні відкладати яйця, а якщо така погода триває довгий період, то пильщики взагалі гинуть», — розповідають спеціалісти Держпродспоживслужби.

Читати по темі: На Київщині посіви озимого ріпаку масово уражені шкідниками, — Держпродспоживслужба

За сприятливої теплої сухої погоди на десятий день вилуплюються личинки і відразу ж починають активне живлення. Несправжня гусінь може розвиватися протягом 25-40 днів і пройти шість віків, все, звичайно, залежить від погодних умов.

Личинки першого віку здатні тільки скелетувати, а старші — активно харчуються листям культурних рослин. Активно наживившись, личинка заляльковується в ґрунті. Потім орієнтовно через два тижні відроджується імаго.

Економічний поріг шкодочинності ріпакового пильщика — 3 гусениці на 1 м². або 2 пошкоджені рослини на 1 м², посіви ріпаку обробляють одним із препаратів відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».