9 вересня 2021, 15:30, Технології

Аграрій поділився досвідом застосування дощувальних машин

Про це йдеться у матеріалі «Досвід зрошення в агрохолдингу A.G.R. Group».

У цьому сезоні у підприємстві відведено 1860,5 га під кукурудзу, під сою — 104 га, під озимий ячмінь — 357 га (з них 295 га на зрошенні) і під пшеницю — 606 га (на зрошенні 111,8 га).

Зараз у господарстві 43 дощувальні машини «Фрегат» і до кінця року планують ще орієнтовно 700 га поставити на зрошення. На цих землях будуть використані вже нові 5 машин від Valley чи Zimmatic, що планують закупити.

«Всього у нас 2371,3 га під зрошення. Зрошувальні машини у нас зараз старої модифікації, є з 1987 року агрегати, звичайно, їх важче обслуговувати, ніж ті, що будуть нові. З новими технологіями і якість поливу буде набагато ефективнішою, ніж зараз. Але і про модернізацію дощувальних машин «Фрегат» не забуваємо. Так у цьому році ми замінили старі  дощувачі (так звані «кобрачки» ще використовуються з радянських часів) на більш технологічні І-Wob. І-Wob на відміну від «кобрачок» більш рівномірно розподіляє воду для поливу, має стійкість до вітру та випаровування. Також на «фрегати» було встановлено кінцеві дощувальні апарати Komet, які збільшують площу поливу в середньому до 3,5 га. Раніше старими конструкціями землі забивали, а з І-Wob більш рівномірний вилив виходить. Ось бачите по факту культура більш вирівняна, нема таких там хвиль, все рівненько», — зауважив Аарон Листопад, головний агротехнік підприємства.

Читати по темі: На ринок вийшов новий бренд дощувальних машин

Зараз одну площу завдяки машині «Фрегат» у господарстві проходять за 5 діб, а з новою технікою зможуть за 3, що дозволить і швидше, і з тією ж кількістю води завершити круг поливу. Також машини, що зараз є у господарстві, йдуть тільки по часовій стрілці, тобто назад повернути не можуть, а нова техніка йде і в реверс, і є фронтально-кругові.

Організація поливу — це не миттєва справа, а завчасно спланований процес. Як розповіли спеціалісти компанії потрібно враховувати температурний режим, прогноз погоди, людський фактор і зношення системи.

«У нас проблема зі зрошувальною системою, тому що центральній трубі вже більше 40 років і вона часто прориває. Коли у сусіда прорвало — ти зупинився з поливом і повинен це ще врахувати. Дзвониш диспетчеру: «Хочу заявку на завтра зробити на полив», а у відповідь: «Не вийде, буде на вечір». Також у Новотроїцьку, коли грім чи блискавка, вимикають насосну станцію за протоколом, хоч там може й не бути навіть дощу. Регламент такий», — додав Іван Войко, головний агроном кластера «Бровари» A.G.R. Group.

Детальніше про впровадження системи поливу та вирощування культур в цих умовах читайте у матеріалі на SuperAgronom.com.