8 вересня 2021, 09:30, Україна

Аграріїв попередили про поширення хрестоцвітих та ріпакових блішок на сходах озимих

Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в Київській області.

Блішки за щільності 1-3 екз. на рослину заселили та живляться на 3-10% рослин озимого ріпаку, переважно у крайових смугах, надалі відбуватиметься розселення жуків по всьому полю.

«Згідно ст. 4, 5 Закону України «Про захист рослин» фітосанітарний нагляд за станом угідь, посівів, насаджень та виконання заходів щодо захисту рослин здійснюють підприємства, установи, організації усіх форм власності та громадяни, діяльність яких пов’язана з користуванням землею, вирощуванням рослин сільськогосподарського та іншого призначення», — нагадують у Держпродспоживслужбі.

Читати по темі: У Держпродспоживслужбі озвучили прогноз фітосанітарного стану озимих культур

Ріпакосійним господарствам необхідно контролювати посіви озимого ріпаку та у разі виявлення 3-5 блішок на 1 м² здійснити захисні заходи інсектицидами, рекомендованими «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

При роботі з пестицидами необхідно дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

Нагадаємо, посівна кампанія озимих зернових культур в Україні у розпалі. Станом на 6 вересня 2021 р. українські аграрії засіяли озимими зерновими культурами 54,8 тис. га (1% до запланованих площ — 7,84 млн га). Озимий ріпак посіяно на площі 620,8 тис. га (60% до прогнозу, який становить 1,03 млн га). Завершено сівбу культури на Рівненщині (17,4 тис. га — 100% до прогнозу).